dijous, 15 de gener del 2009

Paul VIRILIO (1999) Strategy of Deception

El llibre recull quatre articles escrits entre l' abril i el juliol de 1999, durant la guerra a l’antiga Iugoslàvia.  Virilio analitza la guerra en el context global de l’ estratègia Nord-americana després de la guerra freda. 

L’autor desenvolupa les idees dels canvis en con es fa la guerra, els canvis geopolítics involucrats en el programa “globalitzant” (globalitarian) dels EEUU i el pull industrial armamentístic-pentàgon. Aspectes que han ant erosionant les bases de l’status quo de les NU i de l’OTAN.

Particularment interessant en el context actual del conflicte a l’Orient mitjà  son les idees de Virilio sobre la guerra cibernètica vehiculada en el (mal) ús de la informació i l’estratègia de desinformació a través de la implantació d’Internet: sobre abundància, descontextualització, fàcilment controlable. 

Han passat 10 anys, la guerra a Afganistan i a Irak, i l’anàlisi de Virilio ens sorprèn encara per la seva lucidesa, i perquè deu anys més tard molts d’aquests mecanismes i canvis estructurals no només segueixen vigents sinó que segueixen absents del discurs quotidià.