divendres, 8 d’agost de 2008

Michael W. YOUNG (2004) Malinowski. Odyseey of an anthropologistLa primera part de la biografia d'un dels pares de l'antropologia.  Un llibre que barreja la formació sentimental de Malinowski, la seva recerca al Pacífic i la història de tombants de segle.  Tot plegat descriu un viatge èpic que comença a  Polònia, al centre de la mittle-Europa imperial, amb pàlids records del Gran Tour i la tradició universitària germànica per saltar a Anglaterra.  L'Anglaterra hegemònica d'abans de la gran guerra que obre les portes de l'Imperi fins a Austràlia i més enllà, fins a les illes Trobian, on Malinowski va trobar els seus argonautes. 
Una de les contribucions més interessants del llibre son les freqüents llambregades als seus diaris on trobem un intel·lectual en formació que ens ensenya com va desenvolupant la seva teoria i la seva metodologia,  com crea, en definitiva, una disciplina.  I en paral·lel a tot això les petites inseguretats, les manies, els dubtes  que ens mostren un home, extraordinari en molts aspectes, però un home.
Aquesta primera part acaba quan ha acabat la guerra, i els anys de treball de camp al Pacific, quan Malinowski retorna a Europa en un moment de grans canvis: personals -acaba de casar-se-, professionals - amb la transformació de l'antropologia a les seves notes- i del món que coneixia, amb una Europa transformada on el seu país esdevenia estat però havent perdut família i amics a la guerra.