diumenge, 1 de març de 2009

Brian FAGAN (2006) Fish on Friday

Aquest és un d'aquests llibres on l'autor ens mostra les connexions que van marcant la història. Esperava, per tant, una munió d'informació diversa, en aquest cas: religió, guerres, pirateria, enginyeria naval, economia i tecnologia dels aliments entre d'altres. El plus són una munió de receptes de peix de diferents èpoques i procedències geogràfiques. I tot això per explicar la història del peix a Europa, bàsicament a l'Atlàntic. Per parlar de qui el pescava i com ho fèia. De com les lleis religioses van servir de motor per a canvis en el disseny dels vaixells, en les arts de pesca, en la conservació i transport de la captura, en la creació de rutes comercials i en l'expansió, primer de pesqueries i després de colònies, cap a Amèrica.

Un llibre ple de dades, però mancat de ritme en algunes seccions que ens canvia la percepció de les relacions costaneres de la façana atlàntica europea entre els segles XI i XVII. Encara no he probat cap recepta, però n'hi ha un parell de bacallà que...